05-08-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: F-One Breeze kite

Nieuw (sinds een jaar) in de lijn van F-One is de Breeze, een kite voor (lightwind) freeride en (hydro)foil-kiteboarden. Met maar één strut is deze kite licht van gewicht zodat je met de eerste de beste bries daadwerkelijk het water op zou moeten kunnen. Is dat ook zo?

Op de kant

De bijbehorende Monolith-bar en de tas van F-One hebben we al eerder behandeld in nummer 4 van 2016. In het kort: de bar is vrij basic, maar voldoet prima. Niet verstelbaar in breedte, maar verkrijgbaar in 45 of 52 centimeter met een uitstekend werkende safety. Verkrijgbare lijnlengten: 20, 22 en 24 meter. De tas is lekker groot (er kunnen zelfs nog wat extra spulletjes bij), stevig en met een rits over vrijwel de gehele lengte zodat de kite er makkelijk in en uit gaat.

De kite zelf is opgebouwd uit Technoforce dubbel ripstop-doek van Teijin en verder niet minder duurzaam afgewerkt dan bijvoorbeeld de Bandit. Alleen missen er in vergelijking met die Bandit een paar verstevigingstukken op de leading edge. Helaas heeft de kite geen groot oppompen leegloop-ventiel, al loopt ie redelijk snel leeg.

De kite is redelijk breed zodat de aspect ratio laag is. Hierdoor zou de kite niet zo snel moeten zijn, maar wel heel stabiel. Om de kite goed te kunnen depoweren en voor een goede positie van de kite in het windvenster zijn er drie pulleys aan iedere kant van de bridle. De bardruk is te regelen door middel van drie opties om je achterlijnen aan te bevestigen. De kite is uitgerust met F-One’s Auto Relaunch waarbij de kite nadat deze in het water is gevallen ‘vanzelf’ (je kan de bar lostlaten) naar de rand van het windvenster manoeuvreert. De kite is uitgerust met een safety over twee lijnen (F-One noemt dat Evo).

Op het water

We varen de Breeze 11-meter in verschillende omstandigheden en op verschillende boards. Het debuut vindt plaats op een groot lightwindboard met zo’n twaalf knopen en een vrij heftige noordwesterswell (een erfenisje van een storm de dag ervoor). Op een betere dag hadden we hem niet kunnen testen. Wat vanwege weinig wind een teleurstellende dag leek te worden, wordt met deze ultieme lichtweerset een fijne, verfrissende (kiteloop)sessie. De lichte handling van de Breeze in combinatie met de planeerpower van een lichtweerboard of surfboard is in deze omstandigheden voltreffer. Wat een lol.

Misschien vermoed je dat de Breeze, met zijn minimalistische één-strut-profiel, fungeert als primitieve vliegerzak, maar dit vooroordeel wordt na een paar rakken voorgoed weggenomen. De eindsnelheid van de kite is prima en welke hoek je hem ook instuurt, de kite blijft zijn vorm goed behouden. Daarnaast herstart de kite prima. Goed genoeg in ieder geval en zeker beter dan we hadden verwacht. Vooral als je het vergelijkt met een (lichtweer)-foilkite. De bardruk is iets hoger zodat je, met name fijn bij weinig wind, voelt waar de kite zich bevind, De trekkracht is ook iets meer zodat je met name bij het hydofoilen makkelijk op het board komt. Het blijft echter een lichtweerkite die je eerst even op snelheid moet krijgen, maar als de vaart erin zit reageert hij direct en voorspelbaar en kun je er leuke fratsen mee uithalen. Zozeer, dat je er je favoriete discipline mee kunt uitvoeren in minimale omstandigheden. Golven surfen, hydrofoilen, lichtweerfreestylen en kiteloopen bijvoorbeeld.

Als er golven zijn en een minimaal briesje kun je hart ophalen met een surfboard. De kite drift – zoals je van dit vederlichte exemplaar – mag verwachten lekker mee. Je hebt echt het gevoel dat je haast kiteloos de golf surft. De Breeze is, zo kunnen we concluderen, ook voor de beginnende kiteloopers of voorzichtige freestylers een fijne, vergevingsgezinde leerkite. Hij draait zijn rondjes gemakkelijk en de kite is voorspelbaar genoeg om nieuwe trucs uit te testen.

Doordat de kite slechts een strut heeft, valt uiteraard te verwachten dat het doek wat klappert. Dat doet het ook, vooral als de wind toeneemt. Toch hebben we de profielstijfheid die we van een normale kite gewend zijn niet bijster gemist. De kite blijft het ook in harde vlagen gewoon goed doen. Zelfs als de wind flink toeneemt en wij de kleine twintip erbij pakken, blijft de kite goed controleerbaar. Ook al verlang je dan wel naar een wat stijvere kite die preciezer stuurt, echt problematisch of onprettig wordt het geflapper niet. De Breeze blijft fijn en voorspelbaar reageren. En met die kleine twintip onder de voeten nodigt hij uit het luchtruim te verkennen. Je haalt er niet de hoogte en hangtime van een foilkite mee, maar hoog en gecontroleerd vliegen is voor de Breeze een vanzelfsprekendheid.

Maar het moge duidelijk zijn: de kite is vooral bedoeld voor weinig wind (inzetbaar onder 10 knopen), en dan met name als serieuze concurrent voor de huidige generatie foil(matras, ramair)-kites en grote bekende tube kites; met name de prijs. En in die missie is de Breeze prima geslaagd. Waar andere kiteboarders op mindere dagen liever een foilkite pakken, is de Breeze een uitstekend alternatief. Vooral als je de trukendoos open wilt gooien en risico loopt op een natte kite. De herstartbaarheid is namelijk prima. Ook voor beginnende hydrofoil-boarders die dat kunstje nog onder de knie moeten krijgen is het fijn als je de kite zonder angst kunt laten crashen. Maar over het algemeen is de kite heel vergevingsgezind en valt niet snel uit de lucht.

F-One heeft wat ons betreft een uiterst geslaagde lichtweerkite geleverd. Het lichte gewicht, de speelse handling en de fijne power maken het gebrek aan stijfheid en stuurprecisie meer dan goed. Op dagen dat de wind minder is hoef je (als niet-foilkiter) nooit meer te mokken. Met een lekker lichtweerboard, hydrofoil of surfboard onder je voeten en een Breeze in je handen lach je iedereen uit die op de kant staat toe te kijken.


Deze review is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van