22-02-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: F-One Bandit X

Het is alweer tien jaar geleden dat F-One de Bandit uitbracht. De allereerste delta-C-shaped kite ooit. Het toen progressieve C-ontwerp maakte de kite eenvoudig te herstarten en tezamen met het grote depower-bereik werd de veiligheid aanzienlijk vergroot. Mede hierdoor kreeg de Bandit al snel een trouwe schare fans. Ondanks dat je aan een winnend concept niet teveel moet sleutelen, is er sinds de oer-Bandit behoorlijk wat veranderd. Zo zijn er tussen de negende en tiende editie alweer 80 prototypen versleten. Wat is het resultaat?

Wij hebben de 9m2 uitgeprobeerd. Volgens de ontwerpers is dit samen met de 8 en 10m2 de ‘one for all’-versie: de meest veelzijdige kite die ze in huis hebben. Deze Bandit is zowel wave-, freestyle- als freeride-georiënteerd. Ter vergelijking: de 4, 5, 6 en 7 zijn meer georiënteerd op golfrijden. De 11, 12, 14, en 17 zijn meer gericht op freeride.

Review F-one bandit 2

Op de kant

De afwerking van de kite is heel degelijk en solide. Bovendien worden wij vrolijk van de retro aandoende surfkleuren (oranje, blauw, geel, groen). F-One maakt gebruik van Technoforce Double Ripstop van de doekfabrikant Teijin, en heeft platte en gelijmde stiksels en kevlar-verstevigingen op de leading edge. De bijgeleverde robuste kitebag is groot genoeg om de kite in op te bergen en uitgerust met een stevige rits. Deze rits loopt door zodat je de tas helemaal kunt openleggen. Er is plek voor een pomp aan de zijkant van tas maar er zijn geen bevestigingsbanden voor een kiteboard. De bar zit ook in een luxe tasje. Verder zit er een manual bij en een plaksetje.

Een paar kleine verbeterpuntjes zien we ook: de kite heeft wel een apart oppomp- en leegloop- ventiel. Waarbij de oppomp-ventiel klein is en het leegloop-ventiel iets groter, maar echt groot zijn ze niet. Pompen en leeglaten duurt dus ietsje langer. Veel scheelt het niet, maar toch. De Monolith-bar is vrij basic, maar werkt prima. Het is uit een stuk 6061 aluminium- blok gefreesd. Dit materiaal is aluminium aangevuld met magnesium en silicium waardoor een lichte en sterke bar is verkregen die ongevoelig voor corrosie is. De stopperbal kun je alleen met een inbus instellen. De bar is niet in breedte instelbaar (kites tot 10m2 worden gevaren op 45cm; daarboven op 52cm bar) en aan de bovenkant van de uiteinden van de bar zit een hard stuk aluminium die je surfboard of hoofd zou kunnen beschadigen. Kans is klein maar wel even opletten dus. Er zijn twee lijnenlengten bij gekomen, je kunt dus nu kiezen tussen 20, 22 of 24 meter lijnen. Het safety- systeem zit al een paar jaar in de collectie en werkt prima. Grip van de bar is goed sticky. De vorm is vernieuwd; meer ovaal en ligt daardoor lekkerder in de hand. Let wel op dat je safetylijn eens per zoveel tijd vervangen moet worden omdat die door de bar loopt en dus sneller slijt. Het (de)poweren werkt door middel van een klemkikkertje (cleat) en dat voldoet prima.

Review F-one bandit 3

Als we de Bandit oplaten, valt meteen op dat het 2017-model kleiner oogt dan dat hij is. En hij voelt ook wat kleiner aan ten opzichte van zijn voorganger. F-One heeft dit jaar de arc iets verkleint (lees: nog meer C in de kite) en de wingtips breder en vierkanter gemaakt. Zo kun je meer vierkante meters doek kwijt.

De kite is in te stellen door de achterlijnen meer naar voren op de kite te bevestigen of verder naar achteren. De eerste set-up geeft meer bardruk en minder draaisnelheid, de tweede juist minder bardruk en meer draaisnelheid. Mede door deze bredere wingtips draait de kite wat sneller dan zijn voorganger, wat ideaal zou moeten zijn voor kiteloops en golfrijden. Hij draait inderdaad wel erg lekker: tijdens het loopen van de kite voelt de drukopbouw te allen tijde voorspelbaar. Is dit op het water ook zo? Tijd om de Bandit echt aan de tand te voelen.

Op het water

Op de eerste dag dat we ermee varen, krijgen we meteen alle omstandigheden voor onze kiezen. De testsessie in Wijk aan Zee begint namelijk met vrij vlakwater en een matige zuidwester (17-20 knopen) en eindigt met een flinke klotsbak en een straffe westenwind (22-26 knopen). Veelzijdige testomstandigheden dus. De Bandit laat zich in ieder geval niet gek maken. F-One claimt een kite te hebben gemaakt die iets minder snelheid levert, maar daardoor wel comfortabeler en speelser is. En dat ervaren wij inderdaad als een pluspunt. Met hoge snelheden stuiter je al snel ongecontroleerd van golf naar golf, maar wij hebben vandaag nergens last van in de klotsbak. We varen heerlijk ontspannen in deze bak chop en kunnen ons concentreren op wat we het liefste doen: spelen in de golven. Springen en golfrijden.

Review F-one bandit 4

Bij het springen zijn de lift en boost van de Bandit X meer dan in orde. De drukopbouw is voorspelbaar en dat geeft hoge, controleerbare sprongen met een lekkere hangtime. Maar al voelt ie kleiner aan, ten opzichte van de vorige versie is de lowend verbeterd. Tijdens windgaten val je niet stil, en de kite heeft dan nog genoeg power om je door de Noordzee te sleuren. En tijdens harde windstoten – iets waar we vandaag veel last van hebben – trekt de kite je nooit uit evenwicht. Dit is ook een specifiek aandachtspunt geweest van F-One; minder pull, meer controle en minder druk op de benen. Je kunt goed voelen waar de kite zich in het windvenster bevindt en hebt altijd het gevoel dat je de situatie onder controle hebt. Dat is met name ook fijn tijdens het golfrijden. Ondanks dat we de kite niet in sideshore wind hebben getest, merken we dat de drift goed is en dat de kite snel reageert. Zekere met de kortere lijnen (van 20 meter) zullen golfrijders de Bandit als een fijne partner in crime ervaren. Hij lijkt ons – vanwege het comfort – een ideale kite om lange downwinders mee te doen en tussendoor de golven aan gort te snijden.

Ben je meer een freestyler? Ook dan kun je je uitleven. De kite is een fijn compromis tussen voorspelbaarheid en draaisnelheid. Juist hier zal je het waarderen dat de kite wat minder snelheid genereert. En als je de kite tussendoor graag loopt zal de Bandit je behagen. Hij geeft zowel megaloopers als wannabe- loopers vertrouwen genoeg om de kite een extra rondje te laten zwieren.

Crasht de kite na een mislukte actie? Geen nood want de Auto Relaunch werkt prima: je kunt de bar rustig loslaten en de kite beweegt zich automatisch de startzone. Er moet dan natuurlijk geen golf over je kite heenslaan. Wij vermoeden dat de gemiddelde freerider – die vooral heen en weer vaart en af en toe springt – wellicht iets aan die hoge draaisnelheid zal moeten wennen, want het is geen trage goedzak. De kiteboarder die wil groeien en leren, zal het speelse karakter juist waarderen. De Bandit nodigt uit om grenzen te verleggen en nieuwe dingen te proberen.

Review F-one bandit 5

Conclusie

F-One heeft het voor elkaar gekregen om de Bandit V10 verder te verbeteren. Wij vonden hem iets fijner dan zijn voorganger Meer comfort, iets minder snelheid en meer ‘ease of use’. Daarbij draait de kite iets sneller om zijn as wat erg fijn is bij kiteloops en golfrijden. De iets langzamere vaarsnelheid die F-One bewust heeft beoogd, ervoeren wij als prettig: het helpt bij het timen van je sprongen en geeft meer controle in hardere wind en choppy vaarwater.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #4 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van