28-07-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Flysurfer Stoke kite

Flysurfer staat vooral bekend om zijn state of the art-matrasvliegers. Met de Boost, hun eerste tubekite (gericht op big air en power) wilden ze laten zien dat ze ook op de tubekite- markt konden meedraaien. En dat is ze goed gelukt. Met de Stoke proberen ze die positie te consolideren. Volgens Flysurfer is het een veelzijdige all-in-one-kite gericht op 80% van de kiteboarders: inzetbaar als freeride, freestyle en wave-vlieger met drie instellingen op de bridle. Kan Flysurfer aan de verwachtingen tegemoet komen?

Op de kant

Flysurfer staat bekend om zijn minutieuze aandacht voor detail. Hierin stelt de Stoke niet teleur. De afwerking van de Stoke is gewoonweg top. De leading edge en struts zijn gemaakt van Polyant 175LL Dacron-doek en het doek van Teijin Technoforce D2-dubbel ripstop. Alle stiksels zijn van een samengeperste geweven draad van Dupont gedoopt in hars zodat het sterk is, geen water opneemt, bestand is tegen uv-straling en weinig rek geeft.

Op kritieke plekken is de kite goed verstevigd met extra dacron panels en corduroy-materiaal. Om klapperen tegen te gaan zijn er twee PVC-latjes in de kite verwerkt. Ook heeft de kite twee mooi afgewerkte self-rescue-handles en line-deflectors op de uiteinden van de tubes om schade door verdwaalde lijnen te voorkomen.

Het oppompen was even wennen. De Free Flow-ventielen zijn namelijk uniek in de kitemarkt. Het zijn hightech-ventielen die je op opblaasbare SUP-boards ziet. Ze zijn groot zodat de lucht er makkelijk en snel in- en uit gaat. Om de lucht erin of eruit te laten moet je een knopje indrukken. Even wennen eerst, maar het werkt prima en gemakkelijk. Nadeel is dat niet ieder mondstuk van de pomp op het ventiel kan maar op de middelste tube zit een opzetstukje verwerkt in een zakje die je op de pomp kunt zetten. Uiteraard konden we niet testen hoe duurzaam deze ventielen op lange termijn zijn. De kite heeft in ieder geval ook nog een normaal, ouderwets ventiel. Een ander unieke feature is de Self Launcher waarbij je een zakje met zand kunt hangen aan de wingtip. Deze valt eraf zodra je de lijnen spant om te starten. We hebben deze feature kort getest en het werkt. Slim gedaan van Flysurfer.

Nu over naar de set-up. Deze driestruts-kite heeft een vijfpunts-bridle met twee pulleys. De stuurlijnen zitten direct aan de kite en je vindt drie opties voor meer of minder bardruk. De boog van de kite kan worden beïnvloed met drie knopen op de bridle. Dit geeft de kite volgens de makers een wave-, freeride- of freestyle-modus. In de wave-modus heeft de kite een groter depowerbereik en een directer vaargevoel op de bar. De middelste modus is de meest neutrale: de freeride-set-up geeft een stabiele, fijn sturende kite met een groot windbereik. Wil je tot slot unhooked losgaan dan ga je voor de freestyle-modus die de kite zijn daarvoor geëigende C-shape geeft.

Elke maat van de Stoke is apart ontwikkeld een gefinetuned. De verschillende maten zijn dus geen directe kopieën van elkaar. Het past bij deze filosofie dat elke maat ook eigen design- kleuren heeft. Niet iedereen zal van deze retro-aandoende kleuren houden, maar wij vonden de designs over het algemeen wel stijlvol.

Over de Flysurfer-tas kunnen we kort zijn. Die heeft alles wat we van een kite-tas wensen. Het resultaat van Duitse Gründlichkeit waar je op kunt bouwen. Alles zit erop en erin. De opgevouwen kite schuift er gemakkelijk in en uit.

Op het water

We hebben het geluk gehad meerder maten te kunnen uitproberen (8, 9, 10 en 12m2). We begonnen onze test steeds in de meest neutrale setting: de freeride-modus.

Het veelzijdige mellow karakter laat zich vanaf de eerste rak gelden. Dit is geen kite waar je lang aan hoeft te wennen. De kite reageert ietwat directer dan de Boost 2. Het bargevoel is heel direct en comfortabel. Het is niet zo’n trekbak als de Boost en de krachten in de kite blijven in verschillende omstandigheden goed te doseren en controleren. De krachtopbouw is geleidelijk en voorspelbaar en geeft daardoor ook onzekere riders direct vertrouwen. Het lijkt ons een prima kite om de beginselen van het kiten mee te ontdekken. En ook als de omstandigheden lastig en veeleisend worden, heb je het gevoel dat je die met deze kite makkelijk aankan. Hij blijft ook in overpowerede toestand goede feedback geven, waardoor je weet waar de kite zich in windsvenster bevindt.

Wat ook direct opvalt is dat de kite een goede low-end heeft in vergelijking met gelijksoortige maten van andere merken. Het effectieve oppervlak van de kite is dan relatief groot. De kite heeft een constante geleidelijke trekkracht, en vaart, vanwege de profieldiepte, heel gemakkelijk upwind. De kite ligt stabiel vooraan in het windvenster. Dat is erg fijn, vooral in typische Hollandse Noordzee-omstandigheden waar het soms vechten geblazen is tegen de stroming.

In de freeride-setting heeft de Stoke de grootste windrange en reageert snel op stuurimpulsen. Vandaar ook dat je met deze instelling het hoogst springt. Springen gaat heerlijk met de Stoke. Het is geen kite die je de lucht in sleurt zoals de Boost 2, maar als je techniek in orde is kun je met deze kite een krachtige en explosieve lift krijgen. Eenmaal hoog en droog in de lucht gedraagt ie zich voorspelbaar en stabiel, met een hangtime die Flysurfer-waardig is. Riders die graag met hun boardje in de hand willen goochelen zullen het een relaxte kite vinden. Het lijkt er haast op dat foil-fabrikant Flysurfer kiters wil stimuleren om boardoffs te doen. Ook deze nieuweling in het Flysurfer-gamma nodigt daartoe uit.

Maar ook als je je pootjes liever op je board houdt, kun je met de kite leuke kunstjes doen. De kite laat zich snel en voorspelbaar sturen en is daarom ook een hele fijne en vergevingsgezinde loop-kite. Als jij kiteloopen eng vindt, kan de Stoke je misschien overtuigen om er toch eens voor te gaan. Zo moeilijk is dat met deze kite helemaal niet. Als je de techniek enigszins beheerst kom je na de loop netjes en zacht op je pootjes terecht.

De hardcore tricksters kunnen zich verheugen op de freestyle-setting van de Stoke. Daarbij bind je het onderste touwtje van de bridle vast aan het bovenste knoopje van de voorlijnen. Hierdoor krijgt de kite meer een C-shape. Gevolg daarvan is dat de kite een meer explosieve pop krijgt en je de kite met minder spanning op de lijnen kunt varen. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk weer kunt inhaken als je net uit een unhooked freestyle-trick komt. De vlieger nodigt zeker uit om er nieuwe trucs mee te proberen. En eindigen die pogingen met de vlieger in het water? Geen zorgen. De herstartbaarheid is prima. Door licht aan een stuurlijn te trekken, manoeuvreert de kite zich al snel de juiste hoek in om bijna als vanzelf de lucht weer op te zoeken. Ook met weinig wind komt de kite gemakkelijk het water uit.

Bij de wave-instelling is de kite het vlakst. Zo blijft de vlieger goed driften tijdens het golfrijden, maar door de wat hogere bardruk kun je nog steeds goed voelen waar de kite zich bevindt. Bij deze instelling laat de kite zich ook maximaal depoweren. Een eigenschap die je het meest waardeert wanneer je je volledig op de bottom- en top-turns wilt concentreren. Deze depower is natuurlijk ook fijn als de wind echt begint te poeieren. De bar met clam cleat werkt prima.

Onze conclusie?

Missie geslaagd! De Stoke is een heerlijke all-in-one-vlieger. Specialisten, zoals hardcore freestylers die niets anders doen dan freestylen, zullen waarschijnlijk een meer specialistische kite willen, maar allround kiters die zoveel mogelijk uit hun kite willen halen en spontaan op de omstandigheden willen reageren, hebben met de Stoke alles was ze in één vlieger nodig hebben.


Deze review is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van