01-08-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Cabrinha Tronic board

De Tronic zit alweer een tijdje ongewijzigd in het gamma van Cabrinha. Wat langer en smaller dan de gemiddelde twintip is dit board met name geschikt voor ambitieuze freeriders die comfortabel in verschillende omstandigheden willen varen, graag hoog springen en tussendoor een golfje aan gort willen snijden. Een behoorlijk veelzijdige rakker dus.

Op de kant

Het board heeft een Paulownia-houtkern. Deze is verticaal gelamineerd voor een optimale duurzaamheid en een licht gewicht. De vele stroken, vrij van verbindingen, zorgen voor een gelijkmatige flex. De Volcanic Basalt-laag (vulkanisch gesteente) geeft het board stijfheid en een laag gewicht, laat hem trillingen absorberen en zorgt voor een hoge duurzaamheid. Volcanic Basalt is bovendien minder belastend voor het milieu omdat het geen giftige toevoegingen bevat.

De Parabolic Rails zijn wat dikkere rails die het board in het water zuigen. Zo heb je maximale grip en kun je goed hoogtelopen. Bovendien geeft dit het board extra (torsie)stijfheid. De Ultrabound PU-rails zijn in een keer gegoten voor een hoge duurzaamheid en zorgen voor minder vibraties. De viervoudige concaaf geeft het board meer lift zodat het board vroeg planeert en vlakker op het water ligt voor een comfortabele rit. De quad concave geeft ook veel grip tijdens bochten, terwijl de gemiddelde rocker je controle laat houden als je op hoge snelheden vaart. De Hex Flow-vinnen, gemaakt van stevig polycarbonaat, hebben een hexagon-patroon (zeshoekig dus). Deze kun je daadwerkelijk ook voelen als een soort ‘deukjes’- patroon. Ze moeten zorgen voor minder weerstand in het water. Cabrinha heeft goed aan het gebruikersgemak gedacht: alle schroeven in het board zijn M6 x 16 millimeter. Da’s fijn. Geen gedoe met verschillende schroeven voor straps, vinnen en grabhandle.

De algehele afwerking van het board is heel netjes. De graphandle is wel hard en er zit geen grip op. De Tronic kan worden uitgerust met Cabrinha’s H1- (enkele strap), H2- (dubbele strap) of H3- (boots)-straps. Wij hebben de H1 en H2 uitgeprobeerd. De H1 is een vrij gewone, maar degelijke strap. De vernieuwde grip op de pads vonden sommige testers met blote voeten ietwat irriteren. De verdikking bij de tenen geeft wel extra houvast bij sprongen en werkt goed in ruige omstandigheden. De instelmogelijkheden zijn beperkt.

In de H2-binding zit je vaster. Die kun je uitrusten met zachte, gemiddelde en harde kussentjes onder de hielen. Wij adviseren in ruig water zeker de zachte te nemen omdat het board nogal stijf is. Met de H2 heb je ook iets meer instelmogelijkheden, maar niet zoveel als bij sommige andere merken. Beide straps zijn overigens aan de smalle kant. Ook al zet je hem op het breedst.

Qua kleur is het niet de meest opvallende en dat heeft als nadeel dat we hem af en toe wel eens kwijt waren in de branding. Ons exemplaar was uitgerust met zwarte vinnen maar standaard zitten er oranje vinnen onder.

Op het water

Al doet de shape (relatief smal, lang, niet zo brede tips) ietwat ouderwets aan, de Tronic excelleert bij ruige omstandigheden en is dus bijvoorbeeld prima inzetbaar in de choppy Noordzee of binnenwater. Je gaat heerlijk comfortabel over die bruine chop heen. Wat we al eerder hadden verwacht van de shape: ook upwind varen gaat heel goed. De wat langere lengte zorgt ook dat je wat meer rail in het water kunt drukken. De gemiddelde rocker (die het board vlak maakt), helpt het board om goed tegen de wind in te snijden en tot slot zorgen de viervoudige concaaf en de dikkere rails (die zich vastzuigen in het water) daar ook voor. Heel erg fijn als je veel in de Noordzee vaart, waarin je regelmatig moet vechten tegen de stroming. Het board is trouwens ook heel snel als je hem goed vlak houdt. Daarom is het een prima combinatie met een snelle kite zoals bijvoorbeeld de Apollo. Door onder andere de bijzondere concaaf voelt het board niet heel los aan op het water. Board gaat graag hard rechtuit.

Doordat de tips niet zo breed zijn heb je wel wat minder pop bij sprongen. Maar daarentegen kun je het board wel goed edgen waardoor je, samen met de hoge snelheid van het board, alsnog hele hoge sprongen kunt maken. Voor krachtige wake/freestyle-achtige tricks heb je echter meer pop nodig. Dan heb je meer aan een board met bredere tips.

Omdat de Tronic hoge snelheden zo goed kan hebben en fijn carvet (door onder andere die vrij ronde outline) valt er best goed mee te golfrijden. Je snijdt er mooie, krachtige lijnen mee in de golf.

De Tronic is al met al dus een erg allround en veelzijdig board. Ambitieuze freeriders zullen zich niet snel met dit board vervelen en beginners kunnen lang op dit board blijven doorgroeien. Cabrinha adviseert deze kiters wel om de Tronic een maat groter te rijden dan ze gewend zijn.


Deze review is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van