15-03-2017 - Kitesurfen, Nieuws

‘What’s in a name’ – Airush’s grootste kitesurf film ooit

Airush kwam begin maart met de grootste kitesurf film die het merk sinds 2014 heeft gemaakt. Niet alleen vette actie van de teamriders, maar ook het verhaal achter het merk Airush wordt belicht. De film is opgenomen op drie locaties: Kaapstad, Mauritius en Brazilië. Zestien minuten lang genieten van waanzinnige shots!

In ‘What’s in a name’ neemt Airush je mee naar de design afdeling in Kaapstad. Hier krijg je een kleine introductie van hoe de producten van Airush tot stand komen en hoe de teamriders van Airush de ontworpen producten aan de tand voelen.

Airush what's in a name

Achter de camera

Achter de camera stonden Dutchies Bas Koole en Ydwer van der Heide, heel goede bekenden van Access. De eerste ontmoeting tussen beide was in 2005. Bas stond aan het begin van zijn professionele kiteboardcarrière waar hij Ydwer op het water tegen kwam. Ydwer vroeg Bas of hij het leuk vond om een keer een shoot te doen (met een geleende digitale camera).

Het klikte tussen beide en leerde veel van elkaar in de eerste jaren. Ydwer leerde welke hoeken hij voor de foto’s moet gebruiken en Bas leerde wat een fotograaf nodig heeft en hoe hij daar op kan inspelen. Bas leerde steeds meer en ontdekte met de hulp van Ydwer zijn talent als fotograaf. Daarnaast focust Bas zich vanaf het begin af aan op het maken van video’s.

De Film

Het idee achter film kwam van Clinton Filen, Brand Manager bij Airush in november 2015. Sinds die tijd heeft het team meer dan 1.4 Terabyte gefilmd op meerdere locaties. De grootste uitdaging was dat het team niet altijd bij elkaar was.

Een moment dat er uit sprong was in Mauritius. Bas en Ydwer waren bezig met filmen waarbij de vuurtoren op de achtergrond te zien was. Uit het niets spot Oswald Smith een kleine kicker in de andere richting van de vuurtoren en land een back mobe 5s. Op hetzelfde moment kwam de zon door de wolken tevoorschijn, wat een waanzinnig beeld opleverde. Deze combinatie van licht en kickers waren maar aanwezig voor vijf minuten, maar het heeft een grote bijdrage geleverd aan de film.

Op locatie begon een normale dag vroeg in de morgen met zowel land als water shoots. De shoots gingen door tot zonsondergang, waar de beelden na het eten bekeken werden. Belangrijk was dat de batterijen niet vergeten werden voor de volgende dag. Kleine dingetjes die vaak over het hoofd gezien worden.

Airush kiteboarding movie

Uitdagingen

Naast het ontwikkelen van de film en het reizen, was ‘moeder natuur’ het meest uitdagend om mee om te gaan. Water en zout komen terecht op de lens van de camera, wat uiteindelijk corrosie oplevert. Het grootste probleem was in Mauritius. Tijdens een boot-trip kreeg de Sony FS700 een lading spray van de boot over zich heen. De volgende dag gebeurde waar het team bang voor was, de camera deed niks meer.

Bas kwam via een lokale TV studio in contact met iemand die camera’s maakt als hobby. De volgende dag was het een en al hectiek om de camera te leveren zodat die gemaakt kon worden. Een paar dagen later werkte de camera weer naar behoren voor maar €75,-. Terwijl Bas de camera probeerde te maken had het team een nieuwe Sony A6300 bestelt, wat achteraf het allereerste model bleek te zijn op het eiland!

Airush kiteboarding movie 3

Team

Hieronder het Airush team wat verantwoordelijk is voor de film.

Alex Pastor – Alex Pastor is wat verlegen en stil maar erg grappig wanneer je hem beter leert kennen. Hij is in staat om precies uit te voeren wat de cameraman aan hem vraagt.

Oswald Smith – ‘Ozzie’ is een natuurtalent voor de camera op het moment dat hij het water op gaat. Een leuke kitesurfer die blijft doorgaan en nooit opgeeft.

Bruna Kajiya – Bruna houdt ervan om betrokken te zijn bij de planning van de fotoshoot. Bruna is een van de beste vrouwelijke kiters.

Reider Decker  Reider is ‘easy going’ en vindt alles goed. Door deze houding ziet zijn stijl er natuurlijk uit.

Julien Kerneur – Julien is erg gemotiveerd en een van de meest georganiseerde riders van het team. Als voorbeeld: vertrekken om zes uur in de ochtend beteken dat Julien al klaar staat om kwart voor zes. Ozzie laat zich daarentegen pas zien om kwart over zes.

Anthar Racca – Anthar is ondertussen al zo goed dat hij de professionals kan inhalen met iets meer controle. Hij is snel en radicaler in zijn vaarstijl. Anthar is super gemotiveerd en kijkt tegen de pro riders aan met respect.

Carl Ferreira – Carl is een echte teamspeler. Van freeride shoots in de lagoon naar wave riding in One Eye. Carl is altijd met een lach op zijn gezicht aan het kiten.

Airush whats in a name 4

Ga voor meer informatie over Airush naar de website.

 

 van