Hoe word je een kitesurf-instructeur?

Je zit achter je bureau, probeert wat werk gedaan te krijgen, maar iedere keer word je afgeleid door bewegende boomtoppen. Eigenlijk kun je alleen maar denken aan de sessie die je gepland hebt na je werk. Kitesurfen is, zoals je vast weet, nogal verslavend. En als fanatieke kiter heb je je vast eens afgevraagd hoe het zou het zijn om iedere dag te kunnen kiten? Lekker buiten zijn en chille mensen ontmoeten. Een carrière als pro zit er waarschijnlijk niet in, maar heb je er al eens aan gedacht om kitesurf-instructeur te worden?

Om professioneel kitesurf-instructeur te worden zijn er een aantal basis kiteskills die je moet hebben. En die zijn niet zo hardcore als je misschien zou verwachten. Je hoeft in elk geval geen megaloops te doen om instructeur te worden. Wat wel? Simpele sprongen landen met een grab, toe side varen, in diep water bij je board kunnen komen, zelf je kite kunnen starten en landen op het strand en de selfrescue in diep water onder de knie hebben.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je over didactische vaardigheden beschikt. Je wilt dat je cursisten een geweldige dag hebben en met een goed gevoel terugkijken op hun eerste lessen. Om je cursisten zo goed mogelijk bij te staan moet je kunnen analyseren, sterke feedback geven en ze op een positieve manier de juiste vaardigheden aanleren. Dit alles komt aan bod tijdens je opleiding tot kitesurf- instructeur.

Opleiding

Er zijn verschillende opleidingen tot kitesurf- instructeur die je kunt volgen. Voordat je aan een opleiding mag beginnen moet je de bovenstaande basisvaardigheden onder de knie hebben, een geldig EHBO-diploma hebben en een minimaal 16 jaar oud zijn. De minimale leeftijdsgrens kan wat hoger liggen; dit is afhankelijk van de opleiding die je volgt. Je kunt kiezen uit de volgende opleidingen:

IKO (International Kiteboarding Association)

De IKO biedt wereldwijd instructeursopleidingen aan en kitescholen kunnen zich bij de IKO aansluiten. De IKO-instructeurs en -kitescholen hanteren dus dezelfde lesmethoden waardoor jij na je opleiding direct aan de slag kunt. Het diploma wordt internationaal erkend dus je kunt overal ter wereld aan de slag.

VDWS (Vereniging Duitse Watersport Scholen)

De Duitse variant van de IKO. De VDWS is de grootste watersportorganisatie ter wereld en zowel in Nederland als in het buitenland wordt er lesgegeven volgens de methoden van de VDWS.

KNWV (Koninklijke Nederlandse Watersport Verbond)

De KNWV is een nationaal orgaan dat binnen Nederland bekend is en erkend wordt. De opleidingsmethoden zijn internationaal erkend en voldoen aan alle veiligheidseisen.

Wat kun je verwachten?

De opleiding tot instructeur duurt vijf dagen. In die periode leer jij de theoretische kennis en praktische vaardigheden die je nodig hebt om je cursisten alle nodige skills bij te brengen. Je krijgt interactieve training over alle aspecten van veiligheid, de lesomgeving, analyse, technieken en didactische vaardigheden. Ook krijg je theorielessen waarbij dieper wordt ingegaan op onder andere meteorologie, aerodynamica en materiaal. Na een aantal stage-uren ben jij vervolgens klaar om aan de slag te gaan als gecertificeerd instructeur.

Aan de slag Als gecertificeerd instructeur gaan er vele deuren voor je open. De belangrijkste vraag is: waar je wil gaan werken? Je kunt ervoor kiezen om in Nederland te blijven waar vele kitesurfscholen altijd op zoek zijn naar nieuwe instructeurs. Maar misschien heb je altijd al gedroomd van een baan in het buitenland? Als instructeur kun je op de mooiste plekken ter wereld werken. Je kunt met de windseizoenen meewaaien, de hele wereld over. Vestig je in de herfst in Brazilië waar je na het kiten chillt op het strand met een caipirinha in je hand, pak het vliegtuig naar Zuid-Afrika om de winter te overbruggen en je big air tricks te verbeteren en reis via het altijd winderige Tarifa terug naar Nederland voor zomerse sessies met je vrienden. Als kitesurf- instructeur ligt de wereld aan je voeten. Waar wacht je nog op?


Dit artikel is afkomstig uit Access #1 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 

 van