10-05-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Hoe werkt een hydrofoil?

We zien ze steeds vaker op het water; hydrofoils. Bijna ieder merk heeft ondertussen meerdere modellen, masten, wings… en ga zo maar door. Maar hoe werkt een hydrofoil? Een kort lesje hydrodynamics 101.

Een hydrofoil werkt op dezelfde manier als een vliegtuig. Er zijn twee vleugels, een achtervleugel en een voorvleugel, waarbij de laatste als een stabilisator werkt. Net als bij een vliegtuig zijn er hoge en lage drukgebieden op de vleugels aanwezig en door de voorwaartse snelheid, ontstaat er lift.

Foils 2

Een hydrofoil ziet er ook een beetje uit als een vliegtuig. De vleugels zijn gevormd om de waterdruk naar beneden te drukken. En voor wie niet bekend is met de bewegingswet van Newton, krachten treden altijd in paren op. Simpel omschreven, als voorwerp X een kracht uitoefent op voorwerp Y, dan oefent voorwerp Y een even grote maar in een tegengestelde richting kracht uit op voorwerp X. Dit houdt in dat er een even grote kracht naar boven in werking treedt.

De verdeling van hoge en lage drukgebieden creëert verschillende snelheden aan beide kanten van de foil. Een foil ‘vliegt’ doordat het water wat over de bovenkant van de vleugel stroomt een hogere snelheid heeft dan het water wat de onderkant van de vleugel passeert. Dit zorgt dat de foil uit het water komt, en geeft ons het gevoel alsof we aan het vliegen zijn.

Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van