Vorig jaar werd Alberto Rondina Europees kampioen Kiteboarden in de freestyle-discipline. Die tour is dit jaar helaas voor de rijders niet helemaal door de winterstop heen gekomen. Alberto heeft in ieder geval de PKRA- wereldbekerwedstrijden in het freestylen waar hij zich op stuk kan bijten. Hij eindigde de eerste wedstrijden van het jaar twee keer in de top vier en één keer in de top drie. Volgens jurylid Ian Sleuyter is Alberto Rondina meester in het switch landen van zijn tricks. Ian refereert ondermeer naar een heat in Dakhla, toen Alberto zijn leash niet goed hoefde te doen, omdat hij elke trick eerst normaal en daarna switch wist te landen. Zodoende is Alberto Rondina de aangewezen persoon om uit te leggen hoe je nu de geavanceerde freestyle-trick KGB kan landen. Om het niet te lastig te maken, gewoon normaal geland. De trick is geschoten in Brazilië, wat mede is te zien aan de karakteristieke buggy‘s waar Alberto zijn KGB overheen weet te sticken.

Tekst: Stefan van der Kamp
Beeld: Vania Da Rui
Rijder: Alberto Rondina

Alberto Rondina vertelt over de KGB: “De KGB is één van de meest solide handlepasses die ik graag in al mijn sessies doe. De KGB komt uit de familie van de omgekeerde handlepasses. Het is een backroll met een backside360. Dus eigenlijk is het een backroll met een rotatie van 360 graden in de tegengestelde richting.”

01. De KGB doet Alberto Rondina als volgt: Je komt aanvaren op goede snelheid, met de kite op 45 graden. Zoek een vlak stuk water op om af te zetten.

02. Kant heel hard aan en zet af voor de achterwaartse rotatie. Dit doe je door met je hoofd over je schouder terug te kijken.

03. Breng je voeten en board zo hoog mogelijk. Het ziet er goed uit als je helemaal omgedraaid bent met je rug naar de bar toe. In het midden van de sprong voel je dat de trekkracht van de kite afneemt. De lijnen komen nu meer slack te hangen. Dat is het moment waarop je begint met het doorgeven van de bar naar de andere hand.

04. Hou de bar dicht tegen je heup aan en ga voor de backside360. Mocht dit voor je gevoel een stap te ver zijn dan kan je eerst gaan voor een back-to-blind met paas, waarbij je toeside landt. Als je deze trick onder de knie hebt kan je de laatste 180 graden toevoegen.

05.Kort gezegd moet je je board richting de kite brengen terwijl je de rotatie blijft pushen en de bar van de ene naar de andere hand overgeeft om een gebalanceerde landing te krijgen. Ga door je knieën, spot de landing en vaar weg.