Driehonderd dagen per jaar goede wind, een helderblauwe zee, aangename water- en luchttemperaturen en krachtige thermische winden; op Bonaire kan de kitesurfer bijna elke dag het water op. Niet verrassend voor een eiland dat (vrij vertaald) de naam ‘Goede Wind’ draagt. Cabrinha-teamrider Rens van der Schoot kent het eiland als zijn broekzak en deelt kort en krachtig de belangrijkste ins en outs. Dit artikel is afkomstig uit Access #5 van 2017. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Bestel dan hier alle uitgaven van Access of word abonnee!

Tekst: Rens van der Schoot Beeld: Reinout Smit

Bonaire is een van de Caribische Eilanden en onderdeel van de Nederlandse Antillen. Het eiland is 294 km2 groot en het telt ongeveer 18 duizend inwoners. De mensen spreken voor- al Nederlands en hun lokale taal Papiamento, maar ook En- gels en Spaans wordt er veel gesproken. De munteenheid is de Amerikaanse Dollar en er is een tijdsverschil van zes uur (eerder) met Nederland. Het eiland heeft een uitgebreide variëteit aan restaurants en barretjes rondom Kralendijk; het centrale dorp in Bonaire. Het kitesurfstrand en overige bezienswaardigheden liggen redelijk ver uit elkaar, daarom is het zeker aan te raden om een auto te huren. De prijzen zijn te vergelijken met de prijzen in Europa.

Atlantis kitestrand Bonaire

Atlantis kite beach is gelegen in het zuiden van het eiland en staat bekend als een van de beste kitesurfspots ter wereld. Het waait meer dan driehonderd dagen per jaar met een gemiddelde windkracht tussen 17 en 22 knopen. De wind- richting is meestal schuin aflandig waardoor het water lekker vlak is. Door de aflandige wind is het ook vaak vlagerig, maar dat neemt niet weg dat het een topspot is om lekker te freeriden, te freestylen en hoge sprongen te maken. Dagelijks rond vijf uur ’s middags draait de wind meestal naar pal aflandig. Mooie bijkomstigheid is dat de wind daardoor ook wat stabieler wordt. Hierdoor zijn de condities tijdens de zonsondergang vaak het best. Het beste windseizoen ligt tus- sen januari en juli. De temperaturen liggen boven de dertig graden Celsius met een watertemperatuur van 28 graden. Je wetsuit kan je dus thuislaten. In combinatie met het blauwe water maakt het een prachtige spot om te kitesurfen. Vanaf Kralendijk is het ongeveer een kwartier rijden naar de spot. Bij de spot is een grote parkeerplaats om de bus van Kiteboarding Bonaire heen. Deze bus staat iedere dag op de spot waar je tussen je sessies door op een zandzak of in een hangmat kunt relaxen met een drankje in de hand.

 

 

Andere spots

Bonaire heeft een aantal andere spots voor gevorderde kitesurfers. Klein Bonaire bijvoor- beeld, dit is een klein (nagenoeg onbewoond) eiland voor de kust van Bonaire waar een aantal goede kitespots te vinden zijn. Aangezien de wind daar net zoals op Atlantis kite beach aflandig is, moet er een boot mee om toezicht te houden. Rondom Klein-Bonaire kan je van een prachtige sessie genieten met veel ruimte en slechts een aantal andere kiters om je heen. Het is niet zo vlak als op Atlantis kite beach, maar zeker de moeite waard om uit te checken. De omgeving is fantastisch en na je sessie kan je een lekker biertje drinken of barbecueën op het strand van Klein-Bonaire. Na van een prachtige zonsondergang te hebben genoten, vaar je met de boot terug naar Bonaire. Daarnaast heeft Bonaire ook een aantal wavespots. Deze spots gaan wel gepaard met rotsen dus je moet wel een ervaren kitesurfer zijn. De beste wavespots zijn Lac Bay, Baby Beach en Playa Grandi.

 

Andere activiteiten

Bonaire staat bekend om haar koraalrif en zeldzame vissen. Als je van duiken houdt is dit een paradijs. Daarnaast is het ook de moeite waard om te gaan golfen: dat kan bij Bonaire Golf Club Piedra. Bonaire is een relatief klein eiland, je hoeft daarom niet uren in de auto te zitten om deze mooie plekken te kunnen zien. Het eiland staat bekend om haar unieke natuur en wildlife.

 

 

Een paar highlights:

  • The Marine Park staat bekend om haar prachtige duiklocaties. Het is het oudste zeereservaat ter wereld, dus als je naast het kiten graag duikt moet je hier zeker geweest zijn.
  • Slagbaai National Park. Een park van 55km2 dat het hele noordelijke deel van het eiland bedekt met wilde natuur. Zeker de moeite waard om heen te gaan.
  • Goto Lake. Als je van flamingo’s houdt (wel duizenden bij elkaar) dan moet je zeker langs Goto Lake gaan. Een prachtig gezicht.
  • Salt Fields. De zoutverwerking op Bonaire is een belang- rijke inkomstenbron voor het eiland. Je kunt de zoutheu- vels vanaf Atlantis kitebeach zien liggen.
  • De Mangrove bossen bij Lac Bay. Dit is het grootste reservaat van mangrovebossen in de wereld. Je kunt hier prachtig kajakken

Verblijven op Bonaire

Bonaire heeft een grote diversiteit van hotels, appartementen en villa’s. Populair bij families en koppels zijn de all-inclusive resorts. Als je een vakantie naar Bonaire wilt boeken is het vaak verstandig een complete trip te boeken inclusief vlucht en accommodatie. Dit om jezelf extra kosten en de zoektocht naar appartement te besparen. Reisbureaus op Bonaire boeken deze appartementen namelijk vaak zelf en verhuren ze door aan toeristen voor hogere bedragen.

Meer lezen?

Dit artikel is afkomstig uit Access #5 van 2017. Dit nummer kunt u hier bestellen. Digitale uitgaven lees je in de Soul Kiosk App. Wilt u niks meer missen op het gebied van Kitesurfen, word dan abonnee!  Voor de laatste updates volg je ons op Facebook en Instagram!