15-10-2016 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Flysurfer Flydoor XL

Hij zit al een tijdje in de collectie, de Flydoor. De ‘planeerdeur’ van Flysurfer gaat alweer zijn vijfde generatie in. Met deze twintip hoef je niet langer op de kant te zitten als het een keer wat minder waait. De lijn bestaat uit een maat L (160 x 44 cm) en de XL (170 x 50 cm). Wij probeerden de XL uit.

Op de kant Wat direct opvalt is dat het net echt een deur is. Hij is groot! Ondanks zijn grootte is hij echter niet heel zwaar, 3.7 kg. Dit komt omdat de helft van het board aan de teenkant een kern heeft van schuim. Je vaart het board toch het meest op de hielkant, en daar heeft het board een houten kern voor optimale flex. Flysurfer noemt dat een Hybrid Core. De outline van de hielkant is negatief, dat wil zeggen: hij loopt niet rond. De outline van de teenkant is ook negatief maar een stuk minder als de heelside. Opvallend bij de maat XL is dat daar geen vinnen zitten. Er zitten dus alleen vinnen aan de hielkant. Dit is gedaan om minimale weerstand te hebben en het board zo vroeg mogelijk te laten aanplaneren.

Review Flysurfer Flydoor XL 2

Heel handig zijn de 2 x 5cm G10 Click’nRidevinnen die je zonder schroevendraaier kunt (de)monteren. We snappen eigenlijk niet waarom meer merken dit niet hebben. Het is een eenvoudig, maar efficiënt systeem. Druk de schroef door het board, klik het plastic klepje naar beneden klikken en klaar is kees. Verder valt de 8cm centre fin op. Deze zit in het midden aan de hielkant van het board. De vin wordt vreemd genoeg wel vastgezet met twee 30-mm bouten in plaats van met het Click’nRide-systeem, daar zal vast een goede reden voor zijn. De Spacepads met Galaxy-straps zijn snel en eenvoudig te monteren. Weinig kans op dat je de schroefdraad verprutst omdat de schroef er lastig in gaat – iets wat vaak voorkomt bij de montage van pads. Verstellen van de straps gaat ook snel en eenvoudig. Ze zijn aan beide kanten instelbaar zodat de padding goed in het midden van je voet blijft zitten. Je hebt de keuze uit drie verschillende opties qua stance: 50.4, 56.2 en 61.2 centimeter breed. Verder heeft het board een goede eenvoudige grabhandle met zacht omhulsel en mooie print die onder het laminaat zit zodat je het er niet af kan krassen. Handig is ook dat er bij het board van alle schroeven er eentje extra wordt geleverd, mocht je er ooit nog een kwijtraken.

Op het water Wegvaren gaat zeer makkelijk. Ook beginners zullen dit waarderen. Het is een heel stabiel platform. Voor gevorderde rijders is het wel even wennen zo’n groot ‘lel’, maar na een tijdje varen gaat het prima. Wat meteen opvalt is dat het board belachelijk goed hoogte loopt. Voordat je het weet ben je honderden meters upwind. Het board zuigt zich echt vast op water water. De XL vaart ondertussen heel comfortabel en absorbeert alle chop prima. Dit komt mede door de heel flexibele tips (van slechts twee millimeter) die meeflexen als ze veel druk krijgen. Het board is dus niet zo stijf en (daardoor) levendig zoals de Stylus van Cabrinha of de Spike Textreme van North. De Flydoor XL is meer een comfortrijder. Prima inzetbaar in de choppy Noordzee.

Review Flysurfer Flydoor XL 3

Het board is in te zetten vanaf zeer weinig wind. Hoe weinig hangt natuurlijk af van factoren zoals de grootte van je kite, je niveau, je gewicht en hoeveel stroming er staat als je op zee vaart. Springen kan op zich wel, ondanks zijn grootte voel je door de dunne tips in de lucht niet dat je een deur aan je voeten hebt. Door de centre fin kun je in ieder geval wel goed edgen. Als je landt kan dat wat belastend zijn voor de knieën. Goed meeveren dus. Aan de andere kant heb je (door die meeverende tips) niet snel dat je voorover klapt, iets wat je vaker hebt bij langere boards met weinig rocker. Toeside rijden of golfrijden gaat lastig vanwege het ontbreken van vinnen aan de teenkant en het feit dat de voetbanden meer aan de loefkant staan. Ook backside golfrijden gaat niet vanzelf, omdat de rail aan de hielkant negatief is en je te maken hebt met een centre fin. Maar goed, ook daar is het board natuurlijk niet voor bedoeld. Als de wind toeneemt blijft de XL goed controleerbaar en kun je er ook op varen met kleinere kites. Lekker ‘grippy’ en zachte pads en straps.

Conclusie Zeer eenvoudig te bevaren board. Vaart zeer goed hoogte. Comfortabel. Prima als je van twintip-varen houdt bij zeer weinig wind. Na wat gewenning kun je er ook wat leuke freestyletrucs mee doen of het zelfs gebruiken als strapless board (met wax of schoentjes). Kortom: een lekker board voor erbij dat ervoor zorgt dat je vaker op het water staat.

Dit artikel is afkomstig uit de Access #3 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van