03-08-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Cabrinha Apollo 2017 kite

Geheel nieuw in de lijn van Cabrinha is de Apollo. Een specifieke bow kite voor high performance freeride en hydrofoilen. Lang en smal qua outline waardoor er een hoge aspect ratio en daardoor een aerodynamische efficiënte kite is verkregen. Volgens Cabrinha kun je deze kite een maat kleiner vliegen dan je normaal zou pakken. We proberen het uit.

Op de kant

Cabrinha heeft veel gewerkt aan details en duurzaamheid van de kites. Zo hebben alle kites minder rekbare lijnen gekregen in de bridle. Hierdoor stuurt de kite directer. Opvallend aan de Apollo is de lange bridle. Een korte bridle zou de kite te veel vervormen. Ook is er een dikkere draad gebruikt voor de naden in de leading edge om de kite duurzamer te maken en zijn er nieuwe ventielen en clips waardoor de kite sneller vol- en leegloopt (Sprint System). De ventielen zitten in een rubber omhulsel, waardoor het er ook mooi en strak uitziet. Dus geen neopreen hoesje met stiksels meer. Zo kan er geen zand en andere rommel meer tussenkomen. Wel is ons opgevallen dat er een beetje zand kan blijven plakken aan het rubber, maar dat kan weinig kwaad.

Bij het oppompen kan de slang direct op de kite worden aangesloten middels een Boston-ventiel. Handig is dat de slang kan worden vastgezet met een bajonetsluiting. Er is geen speciale adapter nodig. Hierdoor heb je een groot gat waardoor je de kite snel oppompt en leeg loopt. Het hele systeem wordt na het oppompen netjes afgeschermd door een zacht neopreen kapje dat over het ventiel gaat. Deze zet je vast met klittenband. Met clips kun je de struts dicht of open zetten.

Cabrinha gebruikt Volae 2 Double Ripstop- doek wat exclusief door Cabrinha is ontwikkeld, specifiek voor het kiteboarden. Dit materiaal voelt iets anders aan en ziet er iets anders uit dan het veel door andere merken gebruikte Technoforce 2D Double Ripstop-doek van Teijin. Opvallend is verder dat er Double Ripstop-doek gebruikt is om de leading edge en struts mee te maken. Dit maakt de kite een stuk lichter. Het is wel iets kwetsbaarder dan dacron, dus hou daar rekening mee. Verder heeft de kite wel de nodige dacron en kevlar-verstevigingen op kwetsbare stukken. Cabrinha maakt gebruik van een ‘Skeletal Frame’, hierbij worden in het frame meerdere lagen dacron en polyester in stroken vastgestikt en verlijmd om een rigide en vormvast frame te verkrijgen. Samen met de volgepompte struts en leading edge is dit een verschil met de ram air foil kites.

De Apollo behoudt z’n vorm goed en zakt niet in elkaar, zelfs niet bij weinig wind. Bovendien is een tube- kite makkelijker te herstarten. Al waterstart de Apollo in vergelijking met een ‘normale’ bredere tubekite wel iets lastiger. De Apollo is Cabrinha’s meest technisch vooruitstrevende kite. Uitgerust met Pro Span is de boog van de leading edge bovenin (de arc) vrij vlak en daardoor ook het doek daarachter. Door deze grote ‘lifting area’ en de aspect ratio (lange, smalle kite) is de kite snel en loopt goed hoogte. De kite heeft drie achterlijninstellingen (knoopjes) om de lijnen van de bar aan de kite te bevestigen. Hiermee kun je de kite instellen voor omstandigheden met zachte of harde wind. Daarnaast zitten er drie bevestigingen (A, B of C setting) op de wingtip voor meer of minder bardruk. De kite heeft vier pulleys om de kite goed te kunnen depoweren. De kite heeft geen bumpers met padding, dus laat hem niet zomaar hard crashen.

De kite heeft verder Pure Pofile Panels waarbij meerdere stroken doek in de breedte-richting liggen van de leading edge (voorkant van de kite) naar de trailing edge (achterkant van de kite). Voor elk gedeelte leading edge zijn er twee stroken doek. Zo zijn er wel veel naden, maar het verbetert samen met meer segmenten in de leading edge wel het aerodynamisch profiel. Hier zorgen ook de vijf extra dunne struts voor. De Dynamic Arc zorgt voor twee verschillende vormen van de kite. Eén ontstaat automatisch zodra je de kite oplaat (ideaal voor de kite in de lucht) en de ander zodra de kite in het water valt (ideaal voor waterstarten). De Apollo is alleen verkrijgbaar in het blauw/rood/grijs.

De tas en bar (met Fireball-‘chickenloop’) hebben we al behandeld in een vorige uitgave, zie Access kiteboard magazine nr 5, 2016. In het kort: De tas is een van de beste op de markt. Ruim en stevig afgewerkt met tal van handige features. De Fireball-bar werkt uitstekend, het is snel, clean, eenvoudig en een verrijking voor de markt. De Apollo kan ook met ‘gewone’ Quickloop gevaren worden. En met ‘gewone’ Trimlite depower-systeem of met Cabrinha’s Recoil (pullpull) depowersysteem.

Op het water

Deze kite heeft een groot effectieve oppervlakte omdat ie zo vlak is. Vandaar dat je een maat kleiner kunt nemen dan je gewend bent. Helaas voelt de kite wel aan als een grotere kite. Hij reageert traag op je stuurimpuls. In de lucht ziet de kite er groot (lang) uit. Doet denken aan kite’s uit het begin van de zero’s zoals bijvoorbeeld de Cabrinha Crossbow. Grootste verschil met de Crossbow is de bardruk. Deze is bij de Apollo gelukkig een stuk minder: iets boven gemiddeld.

Opvallend is verder is dat de kite helemaal voorin je windvenster zit. Hierdoor kun je buitengewoon goed upwind varen. Doordat de kite zover voorin je windvenster zit kan ie ook prima vlagerige wind hebben. Bij een vlaag gaat hij iets verder naar voren in het windvenster om de power te lozen. Vandaar dat de Apollo het ook goed doet bij hardere wind. Met name bij die hardere wind is springen een genot. Terugsturen en bar iets aantrekken en off you go! Je gaat niet zozeer hoog, maar de airtime is waanzinnig. Alle tijd om even je boardje ‘uit te trekken’ en weer ‘aan te doen’ of andere airstyle tricks te sticken. De kite is ‘loopable’, maar geeft weinig horizontale pull. Hou daar rekening mee.

De Apollo is een zeer snelle kite! Wat we bedoelen met snel is dat je op een hoge snelheid moet varen en niet zozeer dat de kite heel snel door de lucht gaat of snel reageert op je stuurimpuls. Vandaar dat de kite wordt geadviseerd met een hydrofoil-board of snelle twintip. Nadeel van dat varen op hoge snelheden is dat die in serieuze chop wel moet kunnen handelen. Vaar je langzaam dan trekt de kite behoorlijk aan je en voel je meer druk op je benen en armen. Daarom is het ook niet zozeer een specifieke lichtweer kite, daarvoor heeft Cabrinha de Contra. Die is veel breder en blijft daardoor gemoedelijker in de lucht hangen en heb je met lagere snelheden minder druk op je benen en armen. Wil je van de Apollo een meer lichtweer kite maken kun je er wat langere lijnen of extenties opzetten. De 22-meter-lijnen zijn aan de korte kant voor specifiek lichtweer.

De Apollo moet je actief varen. Het kost meer been-en armkracht. Het is daarom geen beginners- kite en zelfs als gevorderde kiteboarder moet je weten wat je doet. Hard (upwind) varen en ver springen zijn de trefwoorden van deze raket.


Deze review is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van