27-07-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Review: Airush Core bar

De vierlijns Core-bar van Airush is een ATB-versie wat betekent dat het depower- systeem boven de bar is gepositioneerd. De bar is in twee versies verkrijgbaar, één met het pull-pull depower-systeem (die wij hebben gebruikt) en een ander met een clamcleat depower-systeem.

De bar is in te stellen op vier breedtes, namelijk van 45 cm naar 52 cm en met de bijgeleverde aluminium verlengstukken nog eens uit te schuiven van 55 cm naar 62 cm. Het is vrij uniek dat je op deze simpele manier één bar in vier breedtes kunt instellen. Om de bar op de breedste stand te krijgen moeten de redelijk harde bareinden los gemaakt worden met de push-pin-verbinding. Zo wordt het bareinde uit de bar geschoven, de verlengstukken over het aluminium aan beide kanten van het bareinde geschoven en samen weer gemonteerd op de bar. Voor de duurzaamheid is het met deze verbindingen essentieel dat de baruiteinden goed ingevet worden met de druppel vet die meegeleverd wordt in een zakje. Ook is het belangrijk, zeker wanneer je op zee vaart, om de bar na het varen los te maken en met zoet water af te spoelen om eventuele zouten zandresten te verwijderen.

De bar wordt geleverd met 21-meter-lijnen plus 3-meter-extensies. Met één simpele ingreep is de lengte aan te passen van 24 naar 21 meter. Vanwege de dunne diameter van maar 21 mm vergt het weinig moeite om de bar goed vast te houden. De grip oogt redelijk dun en eenvoudig, maar is zacht en stroef tegelijk. Wij vonden het allemaal fijn vastpakken.

Met het pull-pull-systeem kun je tijdens het varen het power- en depower-systeem eenvoudig bedienen. Met relatief weinig kracht kan de rode strap aangetrokken worden voor de depower en de blauwe strap om de power terug te brengen. Je kan de Core-bar ook in een clamcleat-variant krijgen. Mocht je achteraf een clamcleat-depower-systeem willen gebruiken kan je deze los kopen en omzetten, want die wordt niet standaard bij de Core- bar geleverd.

Airush gebruikt voor het quickrelease-systeem een simpel en een bekend systeem. Door de opvallende kleur en verschillende soorten kunststof voor de grip, is het geen moeite om snel de juiste greep van het release systeem te vinden en de releaseknop van je af te duwen. Het kost weinig moeite om, na de release, de opengesprongen pal terug te vouwen om het uiteinde van de chickenloop en het systeem weer gebruiksklaar te maken.

De voorlijnen die door de bar schuiven hebben een kunststof omhulsel. Zonder enige weerstand schuiven deze lijnen moeiteloos samen met de safety-/flag-lijn door de bar. Het quickrelease- systeem werkt met een soort elastiek. Bij aankoop van de bar zijn twee reserve-elastiekjes geleverd voor eventuele reparatie of om na langdurig en intensief gebruik het quickrelease- systeem weer als nieuw te laten voelen.

De ring waar je de leash aan vast maakt kan in de freeride-modus maar ook in de suicidal modus worden aangesloten waarbij je de chickenloop door de grote opening van de ring steekt. Let wel op dat de vlieger bij de suicidal-afstelling niet helemaal open schiet, maar in de maximale depower-stand open waait. Voor freestylers is de suicidal manier handig om na een crash de kite direct weer te herstarten zonder dat de bar ver over de flag-lijn is geschoven.

Na het omhoog schuiven van de in vorm geperste floaters is het mogelijk om de bardruk en stuursnelheid af te stellen. Ook zie je dan dat je een keuze kan maken tussen de brede en smalle stand op de bar, de pig-tails en lusjes spreken voor zich. Hierna kunnen de floaters weer over deze afgestelde aansluiting geschoven worden.

Bij de bar wordt een prima safety-leash geleverd. Deze leash ziet er strak uit en heeft een pinrelease onder een omhulsel van zachte stof.


Deze review is afkomstig uit Access #2 van 2017. Altijd op de hoogte zijn van de laatste updates? Volg ons dan ook op Facebook. Met een abonnement op Access ben je altijd op de hoogte van de vetste trips, de beste spots en de nieuwste gear!

 van