Vroeg of laat komt elke (beginnende) kitesurfer tot de frustrerende ontdekking hoe afhankelijk je eigenlijk bent van de wind en het water. Zeker voor iemand met weinig windsport achtergrond zoals ik is dat een frustrerende ontdekking. Ik had er nooit eerder bij stil gestaan en ontdekte het pas echt door de combinatie van weinig vrije tijd (eigen bedrijf, getrouwd, twee kids) en het feit dat de wind of het tij vaak maar niet mee wilde werken. Terwijl ik juist heel graag “vooruit” wilde met mijn (nauwelijks bestaande) kitevaardigheden. Stroming van 4 m/s met de wind mee en flinke golven en chop zijn niet ideaal om te leren. Als ik een keertje ben gevallen, een minuutje aan het klooien ben om de kite weer in de lucht te krijgen en vervolgens een paar rakjes moet bodydraggen om mijn board weer te vinden, dan ben ik al halverwege Katwijk of Scheveningen vanuit Wassenaar. Na drie uurtjes ben ik doodmoe en koud door alle Walks of Shame, maar heb effectief nauwelijks gevaren. Ik leer wel van alles en doe ervaring op, maar het schiet gewoon allemaal niet echt op.

Er waren wel oplossingen te bedenken.

Optie 1: meer kitespullen kopen zodat ik onder alle bedenkbare wind- en weersomstandigheden het water op kon. Dat gaat niet werken: daar heb ik geen geld voor en de schuur ligt al vol met zooi. En je gaat als beginner toch niet met 37+ knopen het water op en ook niet met aflandige wind.

Optie 2: de wind “volgen” en elke keer de beste spots zoeken met vlakwater of waar de wind in ieder geval niet aflandig was. Ook dat valt af want dan ben ik veel te lang van huis en dat wordt me door de familie niet in dank afgenomen. Daarbij woon ik op 5 minuten fietsen van de Noordzee, dus het halve land afstruinen voor een spot waar ik met Oostenwind terecht kan staat me gewoon niet aan.

Optie 3: heel snel mijn skills op peil brengen zodat ik wel vertrouwd de Noordzee op kan onder de meeste omstandigheden.

Dit laatste moest ʻm dus eigenlijk worden. Even snel een rondje langs de e-mails, Facebooks en Twitters en ik had een klein groepje bij elkaar voor een trip naar een zonnig oord met veel wind en waar goed gelest en geoefend kan worden. Nu nog een bestemming zoeken….

 

Wordt vervolgd

Door: Feddo Meijer Wiersma