22-03-2017 - Kitesurfen, Nieuws, Leesvoer

Naish Slash review

Het is voor het eerst dat Naish met een pure wave-kite op de markt komt. Best vreemd eigenlijk, want de thuisbasis van Naish, Hawaii, is het paradijs voor de golfrijdende kitesurfer. Wij waren hoe dan ook razend nieuwsgierig naar de Slash en testten een achtje voor je uit.

Op de kant

De Naish Slash is geheel nieuw in het Naish-programma en uitgevoerd in het door Naish ontwikkelde Quad Tex-doek. Dit is met vier draden versterkt ripstop en daardoor 30% sterker en stijver. De Slash heeft Aramide verstevigingen op kwetsbare stukken en een ‘Lightweight Solid Frame Construction’ van dacron.

De Slash heeft een Boston-ventiel. Bij het oppompen heb je een adapter nodig. Meestal hangt deze wel aan je pomp. Deze kan niet vast worden gezet dus wel even goed aandrukken. Het gat is groot waardoor je de kite snel oppompt. Het leegloopgat is heel groot en de kite loopt daardoor heel snel leeg. Het hele systeem wordt na het oppompen netjes afgeschermd door een kap die over het ventiel gaat. Deze zet je vast met klittenband. Het Octopus Inflation System waarbij geen buisjes aan de buitenkant van de struts lopen, maar een intern systeem voor de luchttoevoer naar de struts. Dit werkt prima. Voor het laten leeglopen van de struts moet je de dopjes van de ventielen op de struts apart losmaken. Er zitten kleine ritsjes zodat je bij de bladder kan komen voor eventuele reparaties. Verkrijgbare kleuren: Groen/blauw en grijs/geel

Naish Slash 2017 review

Op het water

Wij moesten even wennen aan de kite, maar daarna waren we om. Die onwennige eerste keer kan liggen aan de extreme omstandigheden tijdens de eerste sessie. Die vond plaats in meer hoge golven uit het Noordwesten, een keiharde stroming en een matige, vlagerige wind. Het is een vrij relaxte en stabiele kite, maar hij heeft wel een stevige constante wind nodig. In windgaten krijgt de kite de neiging wat stil te vallen en te stallen, maar als je er aan gewend bent kun je die akelige momenten voor zijn. De kite lijkt wel echt gemaakt voor een constante sideshore wind waarbij de rider zich Maui-style vol op het golfrijden kan concentreren. De bardruk blijft licht, ook als de wind toeneemt, maar de kite reageert goed en direct op stuurimpulsen. Omdat de forward pull laag is en de eindsnelheid niet zo hoog kun je er heerlijk strapless op surfen. Je kunt je dan echt focussen op het golfrijden.

Daar ligt echt de kracht van deze kite. De drift is ontzettend goed en de kite vliegt daardoor lekker met je mee als je down the line de golf afknalt. Vooral bij harde wind blijft de kite dan opvallend goed te controleren en kun je bijna vergeten dat je aan een vlieger vastzit. Op momenten dat de wind wat minder, is het overigens heel gemakkelijk om de kite te loopen om extra kracht bij de bottomturn te genereren. Zo kun je tussen de vlagen in toch genoeg snelheid maken voor een stevige cutback met veel spray. Van het springen hoef je van de Slash niet veel te verwachten. Je komt er niet heel hoog mee en de airtime is beperkt. Wel leuk is dat je bijna tijdens elke air een kiteloop kunt trekken zonder afgestraft te worden.

Kortom: de rasechte golfsurfers kunnen hun hart aan deze volbloed wavekite ophalen. Wil je tussendoor ook je twintip van stal blijven halen, dan raden we een iets veelzijdigere kite aan.

De tas Het is een kleine tas die er niet al te stevig uitziet. Wel is hij lekker licht. De rits loopt over de helft van de tas waardoor de kite er niet zo heel makkelijk in en uit gaat. Er is vrijwel geen ruimte voor andere dingen in de tas. De rits is van metaal, dus even opletten met zout water voor roest. De binnenkant heeft geen waterproof coating. De backpack draagt fijn door de gepolsterde schouderbanden en padding aan de achter- en onderkant. De pomp kan aan de zijkant worden opgehangen met neopreen bandjes onder en band met kliksysteem boven. De bar kun je los aan de zijkant hangen met twee bandjes. In de binnenkant zit nog een extra vak van ongeveer 20×40 centimeter. Er zitten banden voorop de tas voor het dragen van je board. Er zit een groot stuk ventilatiegaas aan de voorkant en een klein stukje aan de onderkant.

Naish Slash 2017 review 2

Dit artikel is afkomstig uit de Access #5 van 2016. Dit nummer kunt u hier bestellen. Wil je niks meer missen op het gebied van Kitesurfen word dan abonnee

 van