19-02-2014 - Kitesurfen, Nieuws

HTC Atlantic Kite Challenge: De oceaan over met een kiteboard

Grootste plannen ontstaan vaak gewoon thuis onder de douche. Een dampende badkamer en warm, stromend water stimuleren je brein om ongehinderd te fantaseren. Om die fantasie vervolgens tot realiteit te maken moet je ook over een krachtige ondernemersgeest beschikken. Die heeft Filippo van Hellenberg Hubar (30). Hij besloot zijn wens tot werkelijkheid te maken en zal eind november met een team van zes man de Atlantische Oceaan oversteken. Per kiteboard.

Is dit een oude jongensdroom? ”Een jongensdroom kan ik het niet noemen, want ik kite pas sinds mijn 25ste, maar de drang naar avontuur heb ik altijd gehad. Ontdekkingsreizigers en uitvinders hebben me echter altijd geïnspireerd. Het idee voor oversteek is ontstaan toen mijn passie voor kitesurfen én ondernemen bij elkaar kwamen in aha-moment onder de douche.”

Wat spreekt jou er zo in aan? ”Het idee dat we vanaf het strand op een plankje stappen, één kant uitvaren en dan twee, drie weken later weer heel ergens anders aan land stappen… Dat is toch waanzinnig?”

HTC22

Inderdaad. En hoe waanzinnig is het eigenlijk? Wat zijn de risico’s? ”Het grootste risico is dat we iemand kwijtraken op de oceaan. Natuurlijk proberen we te allen tijde line-of-sight te houden tussen jacht en rijder, maar vooral ‘s nachts kan dit lastig zijn. Goede communicatie tussen rijder en jacht is essentieel. We zijn aan het onderzoeken hoe we de communicatie het beste kunnen laten verlopen.”

In hoeverre is de techniek essentieel voor het welslagen van de oversteek? ”Heel essentieel. Nu we bezig zijn met de voorbereidingen komen steeds meer technisch aspecten aan de orde. We hebben allerlei gadgets nodig om onze veiligheid te waarborgen. Philips zorgt voor verlichting op de kite en van GoPro hebben we camera’s om alles te filmen. Favoriete speeltje is de HTC One. Een funky telefoontje vind ik dat. Toffy feature onder andere de HTC Zoe. Hiermee maak je een foto van een paar seconde waar je dan het beste moment uit kunt pakken. Alle rijders gebruiken de HTC One om onze voorbereidingen vast te leggen. En dan hebben jullie weer materiaal voor de volgende Access, haha.”

Hoe zwaar zal de oversteek fysiek zijn? “Het zal een zware tocht worden. Vier uur per dag kiten lijkt makkelijk, maar met name de twee uur die we ‘s nachts varen is heftig. Veel trainen, voldoende rust op de boot en goede voeding zijn ook essentieel. We hebben een trainingsweek gepland om goed op elkaar ingespeeld te zijn. Bij de voorbereiding betrekken we andere deskundigen. Denk aan doorgewinterde zeelui, avonturiers, experts op het gebied van meteorologie, voeding, biologie, fysiotherapie, enzovoorts. Het project heeft meer voeten in de aarde dan je zou verwachten.”

HTC304

Wat is het risico dat jullie in zwaar weer belanden? “Hoewel we wel een stuk mobieler zijn dan bijvoorbeeld roeiers die de oceaan oversteken, is zwaar weer altijd een risico. Meteorologen gaan helpen een goede route uit te stippelen.”

En als het tóch mis gaat? “Naast goede communicatieapparatuur zijn we natuurlijk ook uitgerust met noodverlichting, GPS en reddingsvesten. Hierdoor kan de rijder voorbereid op pad. En tja, hoewel we ze niet hopen tegen te komen verdiepen we ons ook in systemen die ongewenste wezens met iets te grote kaken uit de buurt houden.”

Hoe zijn de rijders geselecteerd? Toeval? Oude vrienden? “Het team bestaat uit een mix van heel verschillende mensen. De passie voor kitesurfen en de drang naar avontuur hebben ons samen gebracht. Het belangrijkste selectiecriterium was een goede klik. Het klinkt vast cliché, maar we moeten samen eerst een enorm project op poten zetten en daarna twee, drie weken met elkaar op een boot zitten. Dan kun je maar beter een goede klik hebben, haha.”

Hoe oncomfortabel is dat eigenlijk: wonen op een reuzencatamaran? “Dat weet ik nog niet. Er is veel ruimte en ze zeggen dat het een stabiel schip is. Misschien moeten we weer afspreken na de crossing. Als ik de oversteek overleef, kan ik je er alles over vertellen.”

 van