De meningen zijn er over verdeeld, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de ‘roots’ van het kiten bij het wakeboarden liggen. Het gros van de kiters zal het niks uitmaken, toch wordt er keer op keer onderscheid gemaakt. Als ik naar het water ga, dan ga ik kiteboarden en niet kitesurfen. Persoonlijk voel ik mij meer een boarder dan een surfer, helemaal doordat ik de laatste drie jaar regelmatig met boots vaar en mij heb gefocust op wakestyle tricks.

 

Of boots nut hebben? Absoluut! Je kan harder afzetten en landingen beter opvangen. Ik vaar met boots voor de afwisseling. Door het gewicht van de boots is het van belang dat je elke rotatie goed inzet, waardoor de uitvoering preciezer wordt.

Foto door Ydwer van der Heide

Bas op Boots in Brazilie

 

Het afzetten zonder de kite is een techniek die past bij het hele boot verhaal. Mijn favoriete trick om te doen met boots zijn flat tricks over een golf. De boots helpen je de impact van de golf op te vangen en om te zetten in hoogte. Hierdoor kan je harder tegen een steilere golf opvaren zonder de controle over je board bij de afzet te verliezen en daardoor meer controle te houden in de lucht.

 

De boots zijn overgewaaid uit Amerika. Hier is deze ‘scene’ al veel groter en worden er zelfs speciale evenementen zoals de Triple S voor georganiseerd. Waar vooral gejureerd wordt op stijl, dit is waar het eigenlijk allemaal om draait bij het varen van boots.

 

Naar mijn mening is boots te vergelijken met strapless in de golven, de ‘hardcore’ versie van de discipline. Neem Aaron Hadlow en Ben Wilson, twee enorm innovatieve rijders en kiezen beide voor de stap hoger. Ben Wilson berijdt de hoogste golven en Aaron Hadlow doet de laatste wakestyle tricks met boots.

 

Kortom; varen met boots is weer een variant op onze prachtige sport.

 

Bas Koole is Nederlands Kampioen kiteboarden in de freestyle discipline. Heb je zijn laatste film Can’t Stop al gezien? De prachtige foto bij dit artikel is gemaakt door fotograaf Ydwer van der Heide.