Nederland kent een aantal doorgewinterde kiters die leven voor de stormachtige condities die ons land rijk kan zijn. Zoals we ze deze week hebben. De dakpannen waaien van de daken, de warme chocolademelk is niet aan te slepen, het KNMI geeft windwaarschuwingen en bij een select groepje kiteboarders verschijnt een glimlach van oor tot oor. Dit zijn de condities waar ze voor leven. Met als aanvoerend icoon in de kitesport Ruben Lenten.

Ruben Lenten twee jaar geleden in actie. De Stormsjees serie gefilmd door Dave Lute (Kitecinema.com) is een begrip in de wereldwijde kitescene.

Ruben Lenten heeft wereldwijde faam voor zijn ‘megaloops’. Een megaloop wil zeggen dat hij met het gebruik van zijn vlieger zo hoog mogelijk springt en vervolgens de kite hoog in de lucht met een gigantische snelheid een bocht ruim rondom de as laat maken. Het resultaat is dat de rijder een flinke horizontale versnelling krijgt waardoor hij tientallen meters verder pas weer terug op het water komt. De enorme windsnelheden en de kracht die gepaard gaat met deze manoeuvre zorgen ervoor dat het een van de gevaarlijkste en tevens spectaculairste moves is in de sport. Hoewel Ruben Lenten jaren geleden een van de weinige was die in stormachtige condities het aandurfde om zulke manoeuvres te maken zijn er tegenwoordig meer rijders in Nederland. Ruben Lenten kwam samen met Red Bull dan ook op het idee om een wedstrijd voor deze rijders te organiseren: Red Bull Boven NAP. Een wedstrijd die zal plaats vinden op afroep tussen 14 september en 2 oktober bij de Spot in Zandvoort.

Tijdens deze wedstrijd zal er een enorme kraan op het strand staan met een meetlint in meters. Daarnaast zal via een ‘Shadowbox’ worden gemeten hoe hoog de rijders exact hebben gesprongen. Naast een wedstrijd hoog springen zal er een wedstrijd ‘megaloops’ worden gehouden met Ruben Lenten en de Engelse Lewis Crathern als jury. De laatste sprong in Engeland twee keer over een pier heen tijdens een storm. Extreme rijders en een extreem evenement dus in Nederland.

Lewis Crathern sprong onder andere over de Brighton pier in Engeland en zal jureren tijdens Red Bull Boven NAP.

Ruben Lenten ging gister de spot al verkennen bij Zandvoort. Het echte Red Bull Boven NAP zal plaats vinden in de laatste weken van september. Houdt de Facebook van Access in de gaten om te horen wanneer het evenement door gaat.

Ruben Lenten tijdens de storm die deze week over Nederland raast. Wees erbij tijdens Red Bull Boven NAP om deze en andere Nederlandse kiteboarders live in actie te zien.