20-04-2011 - Kitesurfen, Nieuws

Golfrijden in Chili

Met ruim vierduizend kilometer lengte en honderd tot driehonderd kilometer breedte is dit een van de langste en smalste landen op aarde. Het is een land van uitersten, met in het noorden de Atacama-woestijn, de droogste woestijn ter wereld en in het zuiden een van de mooiste, groenste en natste gebieden van de wereld, Patagonië, een gebied in het meest zuidelijke gedeelte van het werelddeel, dat zich zowel uitstrekt over Chili als Argentinië, tot aan de Straat van Magellaan.

Tekst: Milo Extercatte
Foto’s: Alfredo Escobar, Milo Extercatte

Waves, wind & water
In Chili kun je elke dag de mooiste spots met de beste golven vinden. Deze zijn veel krachtiger dan Nederlandse, Zuid-Afrikaanse of Australische golven. ‘Kleine golven’ tot anderhalve meter, ‘gemiddelde golven’ tot een metertje of twee, drie en ‘grote golven’ vanaf vier meter. Maar het is niet ongewoon grote jongens van meer dan vijf meter tegen te komen. En het allerbelangrijkste: deze golven heb je zo goed als voor jezelf. Het is namelijk nooit echt druk op het water, zelfs niet in het weekend.

Door de lokale effecten is er vaak wind te vinden binnen een uurtje of twee rijden. De wind trekt over het algemeen pas vanaf een uurtje of twee ‘s middags aan, dan waait het toch al snel tussen de 18 en 28 knopen en kun je tot een uurtje of negen ‘s avonds doorvaren. Een nadeel is dat het water koud is, dus het is niet onverstandig je winterpak en schoentjes mee te nemen. Bij een reis naar Chili is het belangrijk dat je je materiaal goed in orde hebt, want er zijn niet op elke straathoek surfshops te vinden. Over het algemeen kun je stellen dat Chili geen makkelijke omstandigheden biedt. Behalve de krachtige golven is er vaak vlagerige wind, niet echt geschikt voor beginners.

Wheels
In Chili zijn de busverbindingen goed en goedkoop, maar voor een surfvakantie heb je je eigen ‘wheels’ nodig. De meeste spots zijn prima te bereiken met een gewone auto of pick-up. Een pick-up huren is erg leuk omdat er vaak ‘locals’ meeliften achterin de pick-up. Mocht het budget het toelaten is een terreinwagen met vierwielaandrijving een absolute aanrader, omdat je dan ook op spots kan komen die voor gewone auto’s onbereikbaar zijn.

Accommodatie is op de bonnefooi altijd te vinden. De zogenaamde ‘cabanas’ (basic huisjes) of ‘hospedaje’ (logeren bij de mensen thuis) zijn overal te regelen. Ook kamperen kan overal, is veilig en kan zowel op campings als in het ‘wild’. Omdat accommodatie over het algemeen zo goedkoop is, kiezen de meeste reizigers voor een echt dak boven hun hoofd.

Hotspots
Golven vind je overal in Chili. Voor de combinatie golven met wind is de periode tussen november en februari het beste. In december en januari kun je gemiddeld één van de twee dagen wind- en kitesurfen in de buurt van Matanzas en Pichilemu. In de loop van januari zakt de wind meer af naar het zuiden, dus dan komt Curanipe meer in beeld.

Matanzas Bij Matanzas, ongeveer drie uur rijden ten zuiden van Santiago, is een viertal spots te vinden in de omtrek van een paar kilometer. De noordelijkste spot is genaamd Rocca Quadra (‘Vierkante rots’), waar in 2007 het PKRA-kampioenschap Waves is gehouden. Een halve kilometer verderop zijn de omstandigheden weer beter voor windsurfers. Ook Topocalma is een bekende spot met vaak hoge golven, maar de wind is hier erg vlagerig en aflandig.

Andere spots zijn Pupuya en Las Brisas. Favoriete hang-out is hotel Surazo. Felipe en Delio, beiden enthousiaste windsurfers, runnen deze relaxte ‘cabanas’ en Delio zorgt als kok ook nog eens voor het lekkerste maal van Zuid-Amerika (als hij niet zelf op het water staat). Het is een relatief luxe accommodatie, voor een tweepersoonskamer betaal je vijftig euro. Met uitzicht vanuit je bed en hangmat op je favoriete surfspot is dit de prijs meer dan waard. www.surazo.cl.

Pichilemu Surfhostal, een hostel van Marcel Janssen, een Nederlandse windsurfer, die zich in Chili heeft gevestigd. Leuk, gezellig en lowbudget. Marcel is te vinden via marceljanssen75@hotmail.com. www.surfhostal.com. Ook Punta de Lobos is een aanrader voor degenen met meer budget: www.posadapuntadelobos.cl

Puclaro Ben je een vlakwaterkiteboarder, dan heb je aan de Chileense kust niet veel te zoeken. Er is ten noorden van Santiago nabij La Serena wel een meer in de woestijn, genaamd Puclaro, waar het in de zomermaanden vrijwel altijd waait. Ook heeft Chili bergmeren waar je kunt kiteboarden, maar daar is het op die hoogte wel koud.

Open armen
Chili geeft je het ultieme gevoel van vrijheid, omdat er zo weinig regels zijn. Zo kun je bijvoorbeeld op je favoriete spot op het strand zonder problemen wild kamperen. Wat het land verder zo bijzonder maakt, zijn de natuur en de bewoners. De locals zijn behulpzame mensen die het oprecht leuk vinden dat je de hele wereld over bent gevlogen om naar hun land te komen. Ze zijn erg trots op hun land en ontvangen je met open armen, ook omdat het aantal toeristen beperkt is. Met de ‘surfende locals’ ben je in no-time vrienden, of het nu kite-, golf- of windsurfers zijn. Ze nemen je mee naar de beste spots in de buurt, omdat soms de ‘secret spot’ een kilometer verderop net even beter is die dag. En zit je op iemands golf, no worries, dan nemen ze gewoon de volgende, en waarschijnlijk een grotere, want de locals weten altijd de beste sets te vinden.

No wind? No worries!
Mocht het niet waaien, dan is er verder genoeg te doen. Het land heeft een overweldigende natuur en is ‘outdoor heaven’. Zo kun je bijvoorbeeld, te voet of te paard, door de indrukwekkende natuurparken en bergen van de Andes trekken, in het prachtige ‘Lake-district’ een werkende vulkaan beklimmen of een rivier af raften. Afhankelijk van je budget en tijd kun je binnenlandse vluchten nemen of rondreizen door het adembenemende Patagonië en Vuurland of op ontdekking gaan in de Atacama-woestijn. Grote hobby van de hartelijke Chilenen is barbecueën, de zogenaamde ‘asado’. Het kan maar zo gebeuren dat je door een stel onbekende Chilenen die je op het strand tegen bent gekomen, wordt uitgenodigd voor zo’n asado. Er is dus veel gezelligheid te vinden, maar voor ‘hippe feesten’ ben je, behalve in Santiago en Valparaiso, in Chili aan het verkeerde adres. Over het algemeen vind je hier dan ook meer dertigers dan twintigers die rondtrekken.

Back to basic
Chili is een land van uitersten. Het kent minder bedeelde gebieden, zoals op het platteland. Terwijl de hoofdstad Santiago weelde uitstraalt, lijkt het op het platteland net of je een eeuw terug in de tijd gaat. Engels wordt lang niet overal gesproken. Voor het eten slacht men eigenhandig koeien en kippen en men verbouwt zelf groenten. Elektriciteitskabels hangen aan elkaar geknoopt in de masten. Op straat zie je naast auto’s ook aangespannen ossen en koeien die karren voortslepen met personen, dieren of goederen erin. Loslopende groepen koeien, paarden en schapen kan je op verschillende plekken tegenkomen, ook midden op de weg. Veel wegen zijn onverhard en zorgen voor enorme stofwolken, waardoor je vaak door het stof de koeien niet meer ziet, oppassen dus.

Ook al heeft Chili geen bijzondere keuken en mist het een hip uitgaansleven zoals in Zuid-Afrika, of de luxe van de Aussie-lifestyle, juist het ‘back to basic’ gevoel maakt dat je na één bezoek aan Chili verkocht bent.

Reizen in Chili

Beste periode: November tot februari.
Luchtvaartmaatschappijs: Delta (www.delta.com).
Gemiddelde ticketprijs: Vanaf 800 euro vanaf Düsseldorf. Vanaf 1.100 euro vanaf Amsterdam.
Valuta: Pesos.
Voertaal: Spaans. Niet overal spreekt men Engels, maar met handen en voeten kom je er altijd uit.
Hotspots (van Z naar N): Cirico, Llico, Curanipe, Matanzas/ Rocca Quadra/   Pupuya/Las Brisas, Topocalma, Pichilemu, Puclaro (een meer in de woestijn).
Watertemperatuur: 12 tot 15°C; winterpak en schoentjes mee.
Klimaat: Zonnig, maar niet warmer dan 20°C. ‘s Avonds en overdag in de schaduw fris; warme kleren mee.
Huurauto’s: Niet goedkoop, maar vanaf duizend euro heb je een maand lang wheels. www.letsgochile.com (contact: Andres Gabor: andres.gabor@letsgochile.com) www.ossarentacar.cl
Visum: Drie maanden geldig.
Internationaal rijbewijs: Nodig (op te halen bij de ANWB).
Inentingen: Niet nodig.
Geldautomaten: Alleen in de grotere steden.

 van