De Ozone Reo is gearriveerd in Nederland. De nieuwste telg uit de Ozone familie werd opgevangen door Ruud Overwater en Daan Groot die een 10 meter en een 8 meter uitprobeerden. Dit zijn hun bevindingen met de vlieger.

 

 

Ruud Overwater (foto) is een pionier in Nederland in het kiteboarden en golfrijden en schrijft in zijn verslag op surfsports.nl:

” Ik heb nu de 8m en de 10m gevaren verspreid over twee dagen. De kite doet wat Ozone belooft. Alle punten maken ze waar (ik heb alleen de robuustheid niet getest). Kite voelt licht en snel aan. Bardruk is voldoende om je kite te voelen. Dit omdat je meer bezig wilt houden met de golf dan de kite. Vergeleken met de Ozone C4 is de kite nog sneller met draaien. Stabiliteit is goed genoeg, niet super stabiel maar dat kan ook niet met deze performance kite, dat zou ten koste gaan van de snelheid. Lowend(power bij weinig wind) is normaal, high end nog niet echt getest maar verwacht daar geen problemen. Je voelt heel goed de kite depoweren. Echt een aan/uit kite. Sommige vinden lekker andere weer niet. Ik denk dat je er aan moet wennen. Kite blijft mooi op snelheid overal in het venster. Aan de randen van het windvenster blijven veel kites(vooral SLE’s) een beetje hangen wat met golfrijden totaal niet gewenst is. De Reo is licht en snel en door zijn C-shape kan je de kite vergelijken met de snelle C-kites. De Reo heeft een korte bridle die vrijwel onmogelijk in de klit raakt met de kite. Kite start makkelijk door spanning op een stuurlijn. je moet de kite actief vliegeren en controleren omdat de kite ver de randen van het windvenster op zoekt. Dat is voordelig in de golven zeker met offshore condities.”

 

 

Tester: Ruud Overwater www.surfsports.nl

 

Daan Groot heeft inmiddels al tien jaar ervaring met kiteboarden en is samen met shaper Eddy Lansink een shop en kiteboardschool gestart. Wellicht ken je hem van de Expeditie TVTA. Hij nam de Ozone Reo 8 meter onder handen.

Omstandigheden

18-20 knopen, vrijwel recht aanlandig, 1,5 m golven, 90 kilo, 6’2

 

Ervaringen

  • De Ozone Reo 8m heeft een goede low-end (18-20 knp) waarin hij nog steeds goed hoogte loopt.
  • Opvallend is het soepele vlieggedrag van de Reo, de kite is snel, direct en precies zonder nerveus of fel te worden.
  • Dit vlieggevoel sluit naadloos aan bij het gevoel dat je wil hebben op een surfboard.

 

De eigenschappen die hier sterk aan bijdragen

  • De kite blijft niet in de rand van het windvenster plakken, hierdoor heb je hem zowel bovenlangs als onderlangs altijd direct waar je wil.
  • Het aan-uit gevoel is uitgebalanceerd, waardoor je heel nauwkeurig kunt doseren met de bar.
  • Loops draaien kort, maar zijn zeer goed aan te voelen.

 

Door dit snelle karakter is de Reo ook in zijn low-end ontzettend speels en kun je met actief sturen en een paar loops de kite positioneren waar je maar wil, wat de kite ook geschikt maakt om in minder gunstige windrichtingen te golfrijden. Doordat de trailing edge meer naar achter staat dan de tips vliegt de Reo ook zeer goed achteruit met je mee zonder dat de tips inklappen als je een golf pakt.

De kite is sterk, maar lichtgebouwd; In de praktijk houdt dit in dat de geoefende golfrijder een kite in handen heeft die in het hele windbereik een zeer snel en goed vlieggedrag heeft en een surf zal overleven, maar op het strand netjes behandeld dient te worden.

Tester: Daan Groot – www.versusshop.nl

De Ozone Reo is te testen via Surfsports.nl en Versusshop.nl. Deze zaterdag heeft Versusshop een testdag op Scheveningen.