De eerste keer dat ik Reinier Korstanje ontmoette was vorig jaar tijdens een avontuurlijke trip naar Terschelling, waar we op zoek gingen naar dikke golven ergens twee kilometer uit de kust in de Noordzee. Dat deze omstandigheden heel normaal voor Reinier bleek te zijn viel toen meteen al op. Hij heeft zijn twintip een paar jaar geleden ingeruild voor een surfboard en trotseert alle omstandigheden die hij tegenkomt alleen nog maar strapless. Naast dat Reinier een die-hard strapless kiteboarder is, is hij ook werkzaam bij Prolimit, een merk dat kiteboardaccessoires van hoge kwaliteit maakt. Hiervoor reist hij regelmatig de hele wereld over, waarbij hij soms het geluk heeft zijn vriendin mee te nemen. Afgelopen winter had ik het genoegen met hem een paar sessies in Zuid-Afrika (Kaapstad) te doen. Hier is tevens het ontwerpteam van Prolimit gevestigd en het  is een van de redenen waarom Reinier ieder jaar terugkeert. Ik vond het daarom ook eens tijd om iets meer over Reinier te weten te komen en besloot hem een paar vragen te stellen.

Tekst en beeld: Ydwer van der Heide

Wanneer en hoe ben je in aanraking gekomen met kiteboarden?

Ik kom oorspronkelijk uit Zeeland, waar we vroeger vijf minuten van het strand woonden. Samen met een vriend was ik altijd bezig met vliegers en op een gegeven moment wilden we meer. We kwamen op het idee om ons door een vlieger vooruit te laten trekken in een boot. Natuurlijk gingen we alleen maar downwind, maar al gauw kwam het volgende idee. Windsurfplanken, zelfgebouwde skimboards en zelfs oude houten mono-ski’s deden het tot op zekere hoogte. Pas na een jaar kwamen we er achter dat dit eigenlijk kiteboarden heette. Vanaf toen ging het allemaal eigenlijk best snel. Van de surfshop Roha kreeg ik een Wipika Classic waarmee ik verder kon leren. In ruil daarvoor moest ik af en toe een proefles geven aan klanten.

Tijdens je jeugd zat je blijkbaar al vol ideeën. Wat voor opleiding heb je eigenlijk gedaan?

In 2004 begon ik aan de Design Acedemy in Eindhoven. Dit is een opleiding die zowel in Nederlands als internationaal hoog aangeschreven staat bij ontwerpers. In het jaar 2008 studeerde ik af in de richting ‘Man and Leisure’, dus eigenlijk ben ik afgestudeerd in het ontwerpen van vrijetijdsproducten. Tijdens mijn studie moest ik een stage lopen en ik wilde dit het liefst doen op een plek waar ik ook nog eens goed kon kiteboarden. Ik werd op dat moment gesponsord door Naish en Prolimit en kon op deze manier mijn stage lopen bij de ontwerpafdeling van Prolimit in Kaapstad, Zuid-Afrika. Een plek waar ik veel kon leren en ook nog eens veel kon kiteboarden. Na mijn studie ben ik teruggekomen bij Prolimit om daar aan het werk te gaan.

Wat houdt je functie bij Prolimit precies in?

Het hoofdkantoor van Prolimit is gevestigd in Nederland, het ontwerpteam zit in Zuid-Afrika en de productie vindt plaats in Zuidoost-Azië. Binnen Prolimit ben ik degene die tussen alles in staat als het draait om het ontwerp. Dit kan gaan om het uiterlijk van een product, maar ook de marketing of het technische ontwerp. Omdat de verschillende afdelingen verspreid zijn over de hele wereld, ben ik de persoon die vaak van hot naar her vliegt om alles in goede banen te leiden. Ik zit dus veel in het vliegtuig en ben vaak onderweg. Soms is dat lastig, maar over het algemeen gaat dat vrij goed. Mijn vriendin heeft de afgelopen drie jaar steeds geluk gehad dat ze voor langere tijd mee kon naar Zuid-Afrika. De bezoekjes aan de fabriek in China zijn vaak wat korter.

Kun je kort omschrijven hoe het productieproces van een product er uit ziet?

Als we het over een nieuw product hebben, dan zijn er grofweg een aantal stappen die je doorloopt. Het begint vaak met een idee in m’n hoofd dat ik heel eenvoudig via de computer in een tekening uitwerk. Als er nieuwe technische onderdelen in voorkomen wordt het vaak ook nog uitgetekend door een technische ontwerper. Vervolgens wordt dit idee in de fabriek uitgewerkt tot een prototype zodat rijders of wijzelf de producten kunnen testen. Met de feedback kunnen we dingen die we anders willen of nog niet goed vinden werken aanpassen. Dit gaat meestal een paar keer heen en weer totdat we een perfect product hebben dat we in productie kunnen nemen. Soms moeten bestaande producten voor de nieuwe collectie aangepast worden. Het kan zijn dat het alleen om de kleuren gaat of dat het product verbeterd wordt. We werken in totaal met vier ontwerpers aan ongeveer honderd producten. Het ontwerpen van een complete collectie neemt ongeveer één jaar in beslag. De tijd per product verschilt dan van een uurtje voor een paar kleurtjes tot een paar maanden voor een compleet nieuw product.

Kijk je bij het maken van de producten ook naar ander merken?

Het is altijd goed om te kijken naar andere merken. Sommigen denken dat kiteboarders zo modebewust zijn, maar dat valt vies tegen. We kijken meer naar het snowboarden, skateboarden, motorcross of andere extreme sporten. Vooral in de snowboardmarkt zie je dat mode en design erg centraal staan, dit is iets waar we veel van kunnen leren.

Prolimit is dus van origine een Nederlands bedrijf, waarom zitten jullie met het ontwerpteam in Zuid-Afrika?

Eigenlijk is dit ontstaan in de jaren negentig, toen Clinton Fillien (inmiddels brandmanager bij Airush) aan Prolimit voorstelde producten in Zuid-Afrika te ontwerpen. De ontwerpafdeling zit sindsdien nog steeds daar, mede ook omdat er in Kaapstad het hele jaar perfecte omstandigheden zijn om te testen. Er is veel wind, de temperaturen zijn aangenaam en het water is koud, dus ook pakken kunnen we daar uitstekend testen. Naast het testen in deze omstandigheden krijgen we feedback van teamrijders over de hele wereld. De prototypes worden dus wereldwijd getest, vooral ook in Nederland.

Jullie zijn gespecialiseerd in pakken, trapezes en accessoires. Is er ooit wel eens het idee geweest om kites of boards te produceren?

Het idee is er zeker wel eens geweest, maar kites en boards ontwerpen is een compleet andere tak dan het ontwerpen van een trapeze. Al hoewel ik denk dat we dit wel met de kennis binnen ons huidige ontwerpteam zouden kunnen. Daarnaast denk ik dat de markt hiervoor aardig verzadigd is en dat je je beter kunt richten op je core business. Prolimit is onderdeel van Kubus Sports in Nederland, onder andere verantwoordelijk voor Naish en North binnen de Nederlandse markt. Ik denk dat het maken van een kite daarom ook niet echt een handige stap zou zijn.

Ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat je aardig in de golven kunt kiteboarden. Hoe komt het dat we je niet zo vaak in de media terug zien?

Teamrijders horen wat mij betreft in de media thuis, alhoewel ook daar weer een verdeling in te vinden is. Ik doe mijn ding graag op de achtergrond en zorg liever voor goede producten. Ook is mijn tijd wat betreft media-aandacht een beetje verleden tijd. In 2004, toen ik net begon, stond ik samen met Johan Spelt, Kevin en Jalou Langeree in bijna elk Nederlands kiteboardmagazine.

Hoe zie jij de toekomst van het kiteboarden?

Ik denk dat we met Prolimit op de goede weg zitten. Op dit moment geven we de looks van de producten een flinke boost, met meer kleuren en uitgesproken prints en graphics. We willen af van het eentonige en saaie, daar staan we niet voor. We zijn altijd innovatief geweest en maken al jaren perfect functionerende producten. Ik haal hier veel voldoening uit en wil dit zolang mogelijk blijven doen en vol proberen te houden.